
Pustelniki odczuwają i zapamiętują ból
27 marca 2009, 12:46Kraby pustelniki nie tylko odczuwają ból, ale także go zapamiętują. Bob Elwood i Mirjam Appel z Queen's University w Belfaście doszli do takiego wniosku, porażając te zwierzęta słabym prądem elektrycznym.

W (bezpośrednim) kontakcie z przeszłością
16 grudnia 2009, 09:38Ludzie z synestezją przestrzenno-sekwencyjną widzą ponumerowane ciągi zdarzeń – np. plan dnia - jako wzorce wizualne. Zespół, który pracował pod przewodnictwem Julii Simner z Uniwersytetu w Edynburgu, wykazał też, że przypominają sobie daty wydarzeń historycznych lepiej niż przeciętna osoba (Cortex).

Dlaczego tak trudno kontrolować emocje?
1 lipca 2010, 17:26Często zdarza się, że człowiek spokojny i opanowany znienacka wybucha emocjami, nad którymi nie potrafi zapanować. W zasadzie dotyka to niemal każdego. Dlaczego tak trudno kontrolować najsilniejsze emocje - odpowiedzieli naukowcy z Uniwersytetu Michigan.
Nastolatek pomoże w walce z mukowiscydozą
16 maja 2011, 09:43Marshall Zhang, 16-letni uczeń kanadyjskiej Bayview Secondary School, został tegorocznym zwycięzcą Sanofi-Aventis BioTalent Challenge. Nastolatek odkrył połączenie dwóch związków chemicznych, które ułatwiają walkę z mukowiscydozą.

Pole magnetyczne pomoże ustalić pozycję w budynku
11 lipca 2012, 17:04Grupa pracowników z fińskiego Uniwersytetu w Oulu założyła firmę Indoor Atlas, która opracowała technologię określania dokładnej pozycji wewnątrz budynków. Finowie wykorzystali przy tym pole magnetyczne Ziemi i jego lokalne zaburzenia wywoływane przez budynki.

Ruszają "Uliczne eksperymenty"
4 marca 2014, 16:14Czy śmigłowiec jest w stanie wylądować na podłożu uformowanym z wytłaczanek wypełnionych jajkami, nie zbijając przy tym ani jednej skorupki? Czy budyń może uchronić zegarek przed zniszczeniem podczas uderzenia młotkiem? A co powiecie na twierdzenie, że jedno zassanie odkurzacza może unieść samochód na wysokość dziewięciu metrów?

Efekt kontrastu w kulinarnej praktyce
29 czerwca 2015, 11:15Odbiór dania głównego zależy od jakości przystawki. Gdy jest gorsza, danie główne smakuje lepiej. Gdy jest lepsza, danie główne zyska mniej przychylną ocenę.
Uczeń w laboratorium znanej uczelni dzięki projektowi STEM4youth
30 września 2016, 05:41Pokazanie, jaką pracę mogą zdobyć absolwenci kierunków ścisłych i jak na rozwoju tych nauk zyskują gospodarka i społeczeństwo – to główne zadanie programu STEM4youth. Badacze z kilku krajów Unii Europejskiej, koordynowani przez naukowców z Politechniki Warszawskiej, opracowują w tym celu platformę e-learningową i materiały dydaktyczne, które pokażą, że przedmioty ścisłe opłaca się studiować.

Wkrótce rozpocznie się budowa stacji na orbicie Księżyca
15 lutego 2018, 11:44Jednym z etapów załogowej podróży na Marsa będzie najprawdopodobniej założenie bazy na Księżycu lub w jego okolicach. NASA oraz jej partnerzy zarówno prywatni jak i ci państwowi zaangażowani w Międzynarodową Stację Kosmiczną, od miesięcy rozważają możliwość wykorzystania orbity Księżyca

Eksperci: nowa przełomowa terapia antynowotworowa – wkrótce w Polsce
17 września 2019, 05:27Po raz pierwszy w Polsce wkrótce zostanie zastosowana nowa przełomowa metoda przeciwnowotworowa o nazwie CAR-T, ma ona pomóc w leczeniu jednej z odmian opornych na terapię chłoniaków – poinformowała PAP prof. Lidia Gil z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.